Hoe kun je leren luisteren naar je innerlijke stem?

Luisteren naar je innerlijke stem

Beslissingen nemen en keuzes maken kan ontzettend lastig zijn. Je hebt alle plussen en minnen op een rij gezet, naar mogelijkheden en alternatieven gekeken, maar je komt er nog steeds niet uit. Luister je naar je verstand, naar je gevoel, of regeert de waan van de dag? 

Onrust in je hoofd

Als je luistert naar je innerlijke stem, dan gebruik je je intuïtie. Dat is iets heel anders dan luisteren naar het stemmetje in je hoofd dat roept wat er allemaal mis kan gaan. Je innerlijke stem is zachter, subtieler, weet vaak feilloos wat goed voor je is. Maar verwachtingen, meningen van anderen, piekeren, boodschappenlijstjes, een kind dat aandacht vraagt, een vertraagde trein, kom daar maar eens bovenuit. Wil je naar je intuïtie kunnen luisteren, dan heb je rust in je hoofd nodig. Een lijst met plussen en minnen kan verhelderend zijn, maar geeft bepaald geen rust in je hoofd. 

Twee stemmen

De stem die je continu herinnert aan alles wat nog moet, aan alles wat je beter had kunnen doen, noem ik je onruststem. Je innerlijke stem is je ruststem. Het is onmogelijk om tegelijkertijd naar beide stemmen te luisteren. Om je innerlijke stem te kunnen horen, moet je dus je onruststem uitschakelen. Maar hoe doe je dat? 

Onrust uitschakelen

Een manier om je onruststem uit te schakelen is door jezelf te oefenen in meditatie en mindfulness. Om zo je gedachten uit te zetten, je hoofd leeg te maken en in het hier en nu te komen. Je kent vast de talloze technieken en oefeningen die je daarvoor kunt gebruiken. Door regelmatig te oefenen wordt het makkelijker om gedurende de dag je onruststem uit te schakelen. En dan ontstaat er ruimte voor je innerlijke stem.  

Niet denken maar doen

Luisteren naar je innerlijke stem, naar de boodschappen van je intuïtie, kun je heel goed oefenen. Door te doen wat in je opkomt, en niet eerst na te denken. Dat kan al bij je dagelijkse boodschappen; pak gewoon de eerste groente waar je zin in hebt. In plaats van erover na te denken, te wikken en te wegen over wat verstandig zou zijn of wat je de rest van de week op het menu hebt staan. Het zijn eenvoudige momenten om vanuit je gevoel - je innerlijke stem - te leren kiezen. 

Realiseer je dat je op ieder moment nieuwe keuzes kunt maken: luisteren naar dat onruststemmetje in je hoofd of naar je innerlijke stem, je intuïtie. 

Wil je meer weten over hoe je kunt leren luisteren naar je innerlijke stem? Mijn online cursus Intuïtie staat vol met voorbeelden, oefeningen en tips.

Met intuïtieve groet, 

Patricia