Het verschil tussen je hoofd en je gevoel
In mijn leven speelt toeval een belangrijke rol en dat is altijd al zo geweest. Ik zie toeval als een kans die mij toevalt, zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. Toeval, het lijkt een niet te verklaren verschijnsel. Maar toeval is veel meer dan dat.
Eerste indruk
Je herinnert je vast een situatie waarin je een beslissing nam op basis van je eerste indruk: je wist het gewoon. En misschien heb je ook wel eens iemand ontmoet bij wie je nekharen direct recht overeind gingen staan. Je wist niet waarom en toch zei alles in je: “Pas op!”.
Als het je lukt om alleen op je eerste indruk te varen, zonder erover na te denken, blijkt achteraf altijd dat deze eerste indruk klopt. Maar ga je met je hoofd analyseren, rationaliseren of bagatelliseren, dan rolt er vaak een andere beslissing uit. Dan negeer je je intuïtie.
Interpreteren
Als je intuïtief signalen oppikt, kun je geneigd zijn om deze direct te interpreteren. Dat interpreteren doe je met je ratio, met je hoofd. Dan loop je het gevaar dat je zuivere intuïtie versluierd raakt door je gedachten of emoties. Zorg daarom dat je goed het eerste gevoel, je eerste indruk vasthoudt en opslaat. Vervolgens kan je ratio je wel helpen om betekenis te geven aan je gevoel: wat wil je intuïtie je vertellen?
Intuïtie èn ratio
Luister je vooral naar je ratio, dan zijn er allerlei redenen waarom je niet naar je intuïtie zou moeten luisteren. Je zit dan vooral in je hoofd en denkt aan eerdere ervaringen, aan dingen die niet goed zijn gegaan of die nog moeten komen. Je gedachten schieten alle kanten op en je hoofd, je ego, denkt het beter te weten. Het mooiste is als je de boodschap van je intuïtie durft te horen en erop vertrouwt dat ze klopt, om vervolgens met je ratio af te vragen wat je met deze informatie kunt doen.
Bewust sturen
Wat ook helpt is de realisatie: je hébt gedachten, je bént ze niet. Dat betekent dat je gedachten kunt sturen om zo weer aandacht voor je gevoel te krijgen. Je hebt je gedachten nodig om dat wat je voelt in woorden te vatten. Ikzelf luister altijd eerst bewust naar mijn intuïtie, om pas daarna mijn gedachten toe te laten. De kunst is om naar allebei te luisteren en ze te laten samenwerken, De volgorde is belangrijk: eerst je intuïtie, dan je ratio.
Ruis op de lijn
Hoe meer gedachten je hebt, hoe meer ruis er op de lijn met je intuïtie komt. Hoe meer je met ‘hoofdzaken’ bezig bent, hoe minder aandacht je hebt voor je innerlijk gevoel. Ook je emoties werken verstorend. Ze leiden je af of eisen je aandacht zelfs helemaal op. Als je boos of verongelijkt bent, gaan je emoties en je gedachten alle kanten op. Je openstellen voor je intuïtie lukt dan niet. Doe daarom met volle aandacht wat je aan het doen bent. Voel wat je voelt. Dan blijf je in het hier en nu en pik je de signalen van je intuïtie veel makkelijker op.
OEFENING
- Welke woorden geef jij aan jouw intuïtie of je innerlijk gevoel?
- Hoe herken je het?
- Luister je er altijd naar?
Wil je meer weten over hoe je intuïtie werkt en hoe je haar kan ontwikkelen? Doe dan mee met mijn online cursus Intuïtie.
Met een hartelijke groet, Patricia