Vertrouw jij op je intuïtie, of weet je hoofd het beter?

Online cursus Intuïtie

Eén van mijn meest angstige ervaringen ooit: het is winter, donker en het sneeuwt. Al de hele dag waarschuwt het nieuws voor gladheid. Na een lange dag ben ik moe en neem de kortste weg naar huis. Dat is een smalle weg door de polder, met aan weerskanten water. Er staat een bord dat aangeeft: niet inrijden. De auto’s voor mij doen dat toch, en ik wil hen volgen.

Mijn innerlijk stemmetje zegt: “Niet doen!”. Mijn ratio zegt: “Maar het scheelt wel tien minuten reistijd.” En razendsnel antwoordt mijn innerlijk stemmetje: “Niet doen, gevaar!”. Ik luister naar mijn hoofd en rijd toch de smalle weg in. Meteen voel ik dat het wegdek spekglad is. Mijn auto glijdt over de weg en ik beheers hem nauwelijks. Ik word bang, het zweet breekt me uit. Na een kwartier glibberen, met steeds de angst het water in te glijden, bereik ik heelhuids het einde van de weg. Ik ben kapot en zet mijn auto aan de kant. Had ik maar vertrouwd op mijn intuïtie.

Jouw unieke intuïtie

Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens zo’n ervaring gehad. Dat je hoofd iets anders zegt dan je innerlijke stem. En dat is niet raar want ieder mens heeft een innerlijk gevoel, intuïtie. Je wordt ermee geboren, alleen werkt het voor iedereen anders en op een geheel eigen manier. Het zijn geen gedachten, je kunt het niet beredeneren en het is niet je ratio.

Weten zonder dat je het kunt weten

Intuïtie is simpel gezegd iets weten zonder het te kunnen weten; een weten zonder dat je het kunt verklaren. Intuïtie kan zich op veel manieren kenbaar maken. Je kunt een beeld krijgen, ook kan zomaar iets ‘binnenvallen’ of je krijgt een niet te verklaren gevoel. Intuïtie is een zuivere bron van helder weten. Zuiver omdat het geen mening heeft, geen oordeel. Je intuïtie kun je gewaar worden door beelden, geluid, ingevingen en fysiek door naar je innerlijk gevoel te luisteren. Het wordt ook wel je 6e zintuig genoemd.

Vertrouwen op je intuïtie

Je intuïtie is onlosmakelijk verbonden met vertrouwen. Durven vertrouwen op je innerlijk gevoel, op je intuïtie. En vooral het vertrouwen dat ook jij intuïtie hebt. Intuïtie kan niet nadenken of rationaliseren. Dat kan alleen je ratio. Je intuïtie kan dus niet bedenken wat het beste is voor jou of wat de beste keuze is. Ze laat zich niet leiden door bijvoorbeeld emoties en overtuigingen. Dat doet je ratio wel. Die overschreeuwt graag je intuïtie.

Hier en nu

Je intuïtie kun je pas toelaten en horen als je in het hier en nu bent. Als je met je volledige aandacht doet of voelt. Dan ben je in het nu, in het moment. Het mooiste is als je de boodschap van je intuïtie durft te horen, ernaar luistert, erop vertrouwt dat ze klopt en je vervolgens met je ratio afvraagt wat je met deze boodschap kunt doen. Om dit te kunnen, mag je leren vertrouwen op je intuïtie en daar vooral veel ervaring mee opdoen. Hoe vaker je merkt dat je intuïtie klopt, hoe makkelijker het wordt om erop te vertrouwen.

OEFENING: Hoe werkt jouw intuïtie

  • Vraag je eens af en schrijf op welk(e) woord(en) jij gebruikt om je intuïtie te benoemen.
  • Op welke manier geeft jouw intuïtie, of hoe jij het ook noemt, jou informatie?
  • Via (welk)e zintuig(en) krijg je de meeste informatie?
  • Fungeert je intuïtie als waarschuwingssignaal?
  • Ben je je bewust van de signalen die je intuïtie je aanreikt?

Als je eenmaal toegang hebt tot je intuïtie, kan je dit verder ontwikkelen. Je kan het inzetten in je werk. En sneller stappen zetten op een meer speelse manier. Wil je meer leren over werken vanuit je intuïtie en hoe je haar kan ontwikkelen?

Doe dan mee met mijn online cursus Intuïtie voor professioneel en persoonlijk succes!

Met intuïtieve groet, Patricia